център за семейно консултиране разум и сърце

Избирам тази красива снимка като символ на секцията „ЗА МЕН“. Представям си как бавно вървя боса по тази пътека и усещам тихото вълнение от приближаването към морето. Това е едно от местата, където за мен всеки детайл от живота ми придобива смисъл и разбирам, че днешната ми аз е резултат на утрешната ми.

Да, в обратен ред.

Вярвам, че днешните ми избори са функция на бъдещите ми преживявания.  Или с други думи – това, което правя днес е следствие на бъдещи аспекти, които имам нужда да развия. Душата винаги знае.

Да слушам вътрешния си глас и да му вярвам е най-силното ми качество. Благодарение на него преди 18 години взех едно от най-съзнателните ми решения – да запиша Психология. Истината е, че в началото нямах ясна представа какво означава да поема в тази посока, но ми беше достатъчно, че бях изпълнена с ентусиазъм, любопитство и страст.

И крайна убеденост, че това е моят път.

Често пъти, следвайки интуицията си, разбирам впоследствие смисълът на изборите, които съм направила. Да усещам плътността на удовлетворението ми, че съм там, където наистина искам да бъда е най-голямата ми лична победа.

Днес зная повече за многоаспектния свят на психологията, но без ентусиазма, любопитството и страстта, които продължават да горят в мен бих разполагала просто с ценна информация, с която да изглеждам по-умна отколкото съм в действителност.

Затова подхождам с отворен ум и отворено сърце към всеки, който влезе в моя кабинет, готов да сподели с мен мислите и преживяванията си и по този начин да ме направи част от неговата история. Уважавам този избор и в замяна отговорям с автентичност – вярвам, че първата връзка, в която влизаме е човек-човек и чак след това терапевт-клиент; прозрачност – споделям това, което виждам и чувствам; конфиденциалност – защитеното пространство, от което имаме нужда, за да споделяме.

Често казвам, че имам най-прекрасната професия на света. Но вярвам, че това са думи на всеки, който е превърнал професионалното си занимание във възможност да бъде себе си, да проявява творчество и свобода в област, в която се чувства добър и просто е щастлив и зареден от това, което прави.

Така се чувствам аз, когато работя с индивидуалните ми клиенти, когато партньорски двойки ме допуснат в тяхното емоционално пространство или когато съм в залата за обучение и провеждам някой от професионалните тренинги, които съм разработила.

Обичам да споделям част от моите мисли и отношението ми по значими за мен теми. Дълго време ги държах за себе си от страх, че не казвам нищо ново и се ужасявах при мисълта да съм банална. До момента, в който хората около мен ме насърчиха да ги публикувам.

Сега го правя без амбицията да променят животи и съдби.

Споделям ги с надеждата, че могат да бъдат вдъхновение за този, който ги чете, да намери своите отговори.

Всеки ден преоткривам себе си и вярвам, че това е най-доброто, което мога да направя за мен. Задавам си въпросите от какво имам нужда?, кой е моят начин? и кое е най-доброто за мен? И когато се изгубя по пътя те ме връщат отново към мен.

 

iva profil 2016Е, може би това е достатъчно за сега. При желание, можете да се  свържете с мен на iva@intramentis.com или на 0879 68 48 26. На  фейсбук страницата можете да следите актуална информация за  събитията, които организирам или да се абонирате за сайта, за  да получавате своевременно материалите, които публикувам. А  и за да получите подаръка с подбрани от мен истории, притчи и  мисли под формата на красива електронна книжка.

Ива Василева

Варна 2016